Recommended Links

SPRM siasat SPR, ibarat pencuri siasat penyamun...kome udah tau jawapan yob...Isu dakwat kekal: SPRM siasat SPR...

Pengarah siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Mustafar Ali berkata siasatan kini sedang dijalankan ke atas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung pembelian dakwat yang didapati dapat ditanggalkan dengan mudah ketika digunakan dalam pilihan raya umum 5 Mei.

Laporan Sinar Harian menyebut, Mustafar mengesahkan bahawa satu pasukan siasatan dibentuk sejak minggu lalu, susulan rungutan orang ramai berhubung ketahanan dakwat yang digunakan untuk menanda jari pemilih yang telah membuang undi itu.

Saya hanya boleh mengesahkan bahawa SPRM menyiasat isu ini sama ada terdapatnya penyelewengan dalam pembelian dan spesifikasi (dakwat), katanya seperti dipetik Sinar Harian.-malaysiakiniPetugas SPR dapat reward RM200 juta, kata menteri...

Para petugas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang menjalankan tanggungjawab dan bekerja semasa pilihan raya umum ke-13 lalu telah menerima wang reward sebanyak RM200 juta lebih, kata Datuk Seri Shahidan Kassim dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat hari ini.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri itu berkata sebanyak RM400 juta telah diluluskan kepada SPR untuk menjalankan pilihan raya pada 5 Mei lalu, peningkatan sebanyak 100 peratus berbanding kos Pillihan Raya 2012 yang hanya berjumlah RM200 juta.

"Untuk makluman Ahli Yang! Berhorm at, kos perbelanjaan Pilihan Raya Umum 2013 yang telah diluluskan oleh Kementerian Kewangan adalah sebanyak RM400 juta," kata Shahidan.

"Bayaran perkhidmatan dan saguhati kepada semua petugas pilihan raya umum adalah sebanyak RM204,100,000."


Dalam jawapan tersebut lagi, Shahidan juga berkata SPR diberikan sebanyak RM5,081,000 diberikan untuk elaun lebih masa, bayaran utiliti (sewaan pengangkutan, barung semak daftar pemilih, peralatan ICT, sewaan talian, telefon dan faks, dan lain-lain) sebanyak RM98,465,000 dan lain-lain perbelanjaan pula sebanyak RM92,354,000.

Susulan jawapan daripada Shahidan tersebut, Ahli Parlimen Seremban (DAP) Loke Siew Fook mempersoalkan peningkatan perbelanjaan SPR pada pilihan raya kali ini berbanding tahun 2008 sambil menyifatkan jumlah perbelanjaan RM1.8 juta untuk setiap kawasan Parlimen adalah tidak munasabah.

"Mengapa dalam tempoh 5 tahun perbelanjaan untuk pilihan raya boleh melambung 100 peratus walaupun bilangan pengundi yang terlibat hanya bertambah 20 peratus.

"RM400 juta untuk mengendalikan pilihan raya untuk 222 kerusi Parlimen bermaksud purata kos untuk pengendalian sebuah kawasan Parlimen ialah RM1.8 juta! Ini merupakan satu angka yang besar memandangkan had perbelanjaan untuk seseorang calon yang bertanding di peringkat Parlimen hanyalah RM200 ribu," kata Loke dalam sidang media di lobi Parlimen pagi ini.

Beliau juga mendesak SPR untuk mendedahkan setiap perbelanjaan mereka sambil menyifatkan agensi pilihan raya tersebut telah menghabiskan duit rakyat secara boros terutamanya dalam kontroversi yang menyelebungi dakwat kekal bernilai RM7.1 juta walaupun dakwat tersebut sebaliknya tidak kekal.

SPR berdepan tekanan selepas pendedahan di Parlimen baru-baru ! ini dim ana bahan kimia dalam dakwat tersebut telah diganti dengan pewarna makanan yang menyebabkan ia mudah ditanggal.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Shahidan Kassim mengakui di Dewan Rakyat pada Rabu lalu pewarna makanan, bukannya nitrat perak yang digunakan dalam dakwat kekal.

Beliau berkata dakwat tertanggal kerana bahan kimia yang sepatutnya adalah punca dakwat tersebut mudah dibersihkan tetapi juga menyalahkan pengundi yang cuba membasuhnya sebagai punca ia tidak kekal.

Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof juga berhadapan tekanan daripada umum selepas dilaporkan beliau menerima surat daripada Kementerian Kesihatan mengatakan kerosakan buah pinggang dan risiko barah berkemungkinan dihadapi oleh pengundi sekiranya dakwat kekal mengandungi nitrat perak melebihi daripada satu peratus.

Dakwaan Aziz kemudiaan ditolak oleh Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr. Subramaniam yang berkata laporan sedemikian tidak pernah dikeluarkannya serta mendakwa mereka tidak menerima permintaan untuk membuat analisis. - 1 Julai, 2013.-malaysian insider


MACC charge force to inspect memorable ink fiasco...

The Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) has shaped a charge force to investigate a memorable ink fiasco.

NONESinar Harian quoted director of investigations Mustafar Ali (right) as observant that a inspect would be an in-depth one, as well as that a group would inspect either or not there were abuses in a purchase as well as specifications of a ink used in! a May 5 polls.

The Malay-language daily reported that a questioning group was set up final week after Shahidan Kassim, a Minister in a Prime Minister's Department, suggested that a ink contains food colouring.

Also according to a report, PKRs Batu MP Tian Chua has renewed calls for a tip two Election Commission officials - chairperson Abdul Aziz Mohd Yusof as well as his emissary Wan Ahmad Wan Omar - to be suspended pending a outcome of a probe.

UNONEmno autarchic legislature part of Saifuddin Abdullah has welcomed a probe, observant this would assuage a accusations leveled against a EC.

Wan Ahmad has reportedly pronounced a EC is not worried as well as is rebuilt to be investigated.

The memorable ink, that a EC had claimed would final seven days, was found to come off easily within hours of a duplicate upon polling day.-malaysiakini


MACC is questioning EC??? ha! ha! ha!...joke of a week...the actuality that no Malaysian has certitude in is a EC, PDRM as well as MACC...


EC, workers got RM200 million reward for GE13...

Putrajaya gave RM200 million in bonuses to Election Commission (EC) officials as well as workers upon avocation for Election 2013, Datuk Seri Shahidan Kassim pronounced in a created reply in a Dewan Rakyat today.
The Mi nister in a Prime Minister's Department pronounced RM400 million was allocated to a EC for a May 5 ubiquitous election, that was a 100 per cent increase from a budget for a 2008 ubiquitous election.

"The expenditure cost for a 2013 General Election that was approved by a Ministry of Finance was RM400 million," Shahidan pronounced in his reply.

"The remuneration for services as well as reward to all choosing workers is RM204,100,000," he added.

cheers.

Comments