Recommended Links

TAK PAYAH LA NAK PANAS PUNGGUNG!!!


SHAH ALAM - Sepatutnya tidak timbul langsung sebarang pertikaian bersabit hasrat Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah (PPPR) yang mencadangkan tapisan dilakukan ke atas calon Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Apatah lagi, menurut ahli row berkenaan, Datuk Seri Azman Ujang, ia adalah satu bentuk mekanisme yang baik untuk menangkis persepsi di kalangan rakyat bersabit amalan rasuah di kalangan calon-calon yang bertanding dalam PRU13 ini.

"Persepsi rasuah ini yang menyebabkan indeks persepsi rasuah di negara ini tidak seperti yang diharapkan. Jika sudah ditapis oleh SPRM, sekurang-kurangnya rakyat tahu mereka ini sudah ditapis SPRM," katanya ketika dihubungi Sinar Harian Online.

Tambah beliau, row tidak nampak cadangan berkenaan akan mendatangkan masalah atau joke mengundang tanggapan yang yang bukan-bukan kerana ia bertujuan memberi kebaikan kepada semua pihak.

"Itu sahaja. Kalau ada parti politik, kerajaan atau pembangkang, jika mereka tidak setuju, memang tidak logiklah sebab semua parti benci terhadap rasuah. Ini untuk mengelakkan prasangka dan seboleh-bolehnya calon itu bebas dari kes rasuah.

"Kita rasa kalau calon ini bebas dari segi siasatannya, tiada tuduhan rasuah terhadap dia, tidak kisah daripada mana-mana parti, ia akan mencerminkan baik untuk parti yang dia wakili," ujar Azman.

Terdahulu, pelbagai pihak menyuarakan pandangan apabila row ! bebas ba hagian pencegahan ini tampil dengan idea supaya calon PRU13 ditapis oleh SPRM.

Di sebalik ramai yang bersetuju, tidak kurang suara-suara yang mempertikaikan kredibiliti SPRM dalam mengendalikan proses ini, persoalan tidak adanya undang-undang khusus yang membenarkan calon PRU untuk ditapis sehingga lah kepada yang berpendapat, cukup lah sekadar ditapis di peringkat dalaman parti sahaja.

Apa joke kata Azman, pihaknya mengucapkan ribuan terima kasih di atas pandangan yang diberikan.

Beliau seterusnya berharap semua parti dapat memberi kerjasama baik dalam menjayakan cadangan ini bagi memastikan tidak timbul masalah bersabit calon parti masing-masing di kemudian hari.

Ini katanya, bagi mengelakkan masalah-masalah seperti calon yang menang kemudiannya dikesan terbabit dengan rasuah selepas bergelar wakil rakyat sehingga Pilihan Raya Kecil (PRK) terpaksa dilakukan.

Comments