Recommended Links

HOT NEWS !!! 1300 PENGGUNA AIR SELANGOR MENYAMAN KHALID GAGAP,KERAJAAN SELANGOR DAN SYABAS !!!


Firma Guaman Kamaruddin & Partners,telah dilantik seramai 1300 pengguna air di negeri Selangor untuk menfailkan tuntutan di Mahkamah Tinggi Shah Alam terhadap kerajaan negeri Selangor,Menteri Besar Selangor dan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) bagi mendapatkan tunggakan subsidi air di bawah Skim Air Percuma yang dijanjikan dalam declaration pakatan PKR dan PAS Selangor pada pilihanraya umum ke-12 yang lalu.Peguam,Kamarudin Ahmad berkata,tuntutan oleh kumpulan pengguna air hari ini merupakan kumpulan ketiga dari kawasan penduduk Kinrara Puchong,Bukit Mahkota Cheras dan penduduk Seksyen 18,Shah Alam.

Pihak plaintif yang menghuni prosaic kos rendah sangat kecewa dengan dasar diskriminasi yang diamalkan oleh kerajaan negeri Selangor ke atas plaintif dalam pemberian air percuma kepada pengguna air dalam negeri Selangor.Kerajaan negeri Selangor telah mengutamakan penduduk rumah teres dan bangle dari golongan kelas menengah dan atasan dalam pemberikan slick air percuma ini. Plaintif-plaintif adalah pengguna scale pukal dan declaration pakatan PAS dan PKR tersebut menjanjikan bekalan air kegunaan domestic secara percuma sebanyak twenty scale padu pertama setiap bulan tanpa menyatakan syarat bahawa pengguna air mesti menggunakan scale individu, ujarnya kepada pemberita selepas menfailkan saman di Mahkamah Tinggi Shah Alam,kelmarin.

Tambahnya,SYABAS seharusnya telah menukar scale plaintif-plaintif daripada scale pukal kepada scale individu memandangkan kerajaan telah mengarahkan Program Penukaran Meter Individu kepada SYABAS sejak tahun 2007 dan sekiranya Syabas gagal berbuat demikian, ianya bukanlah kesalahan plaintif untuk dinafikan hak! penikma tan slick air percuma tersebut.Saya hendak jelaskan latar belakang tuntutan plaintif iaitu pada tahun 2008,pengguna air di negeri Selangor terbahagi kepada dua golongan iaitu golongan pertama adalah mereka yang menggunakan scale individu manakala golongan kedua ialah mereka yang menggunakan scale pukal.Oleh yang demikian,skim air percuma yang dijanjikan dalam declaration PAS dan PKR Selangor secara automatisnya merangkumi kedua-dua golongan pengguna air.Sehubungan dengan itu,saman tuntutan plaintif di Mahkamah Tinggi Shah Alam adalah usaha terakhir pihak plaintif bagi mendapatkan keadilan dan pembelaan dari sistem kehakiman negara memandangkan kerajaan negeri Selangor telah pun membuat keputusan untuk tidak melayan tuntutan hak slick air percuma daripada pengguna scale pukal domestic dalam negeri Selangor.

Dalam masa yang sama,Timbalan Pengerusi Gerakan Prihatin Rakyat Selangor (GPRS),Ameer Firdaus Bin Mohd Shreef berkata,Penggunaan scale pukal tidak sepatutnya dijadikan alasan memandangkan perkara itu telah dijanjikan kepada semua pemilik kediaman di seluruh Selangor sekiranya pakatan pembangkang berjaya memerintah negeri ini.Lebih mengecewakan kerajaan negeri lebih mengutamakan penduduk rumah teres dan rumah banglo daripada golongan kelas menengah dan atasan dalam slick air percuma tersebut, manakala golongan yang lebih memerlukan telah dinafikan hak. Wakil penduduk Apartmen Lavender Vista, John Dawson berkata, terbukti kerajaan Selangor dan Khalid Ibrahim menipu dan memperdayakan rakyat, khususnya rakyat Selangor dengan mengumpan memberikan air percuma. Pada pilihan raya umum yang lalu, pakatan pembangkang yang diwakili PKR, Pas dan DAP melalui aphorism Selangor Bersih, Maju Dan Berkebajikan telah berjanji untuk memberikan air percuma kepada seluruh rakyat di negeri Selangor sekiranya berjaya memegang tampuk pemerintahan negeri. Malangnya, selepas diberikan mandat oleh rakyat untuk mentadbir negeri ini, mereka lupa pada janji mereka. Pelaksanaan pemberian air percuma sebany! ak twent y scale padu atau subsidi RM11.40 oleh kerajaan Selangor hanya sekadar melepaskan batuk di tangga.

Comments